Tietoa Savitaipaleesta

Savitaipaleen kunta sijaitsee Etelä-Karjalan maakunnassa liikenteellisesti varsin hyvällä sijainnilla järvien ympäröimänä. Lisäksi paikkakunnan kirkonkylä sijaitsee aivan valtatie 13 varrella. Lappeenrantaan, joka on lähin kaupunki, matkaa kertyy 37 kilometriä. Täältä löytyy muun muassa lentokenttä, rautatieasema ja paljon ostosmahlaosuuksia, jos Savitaipale käy matkailijalle liian pieneksi.

Muut Suomen suuret kaupungit ovat myös kohtuullisen välimatkan päässä. Helsinkiin välimatkaa on noin 200 kilometriä, Kouvolaan 80 kilometriä ja Mikkeliin 70 kilometriä. Matka Savitaipaleelta rajan taakse Viipuriin on vain 90 kilometriä, joten jopa päivän reissut sinne ovat mahdollisia. Tosin tällöin tulee muistaa Venäjän asettamat viisumirajoitukset. Osa matkanjärjestäjistä tarjoaa rajan taakse viisumivapaita päiväretkiä ja -risteilyjä, mutta asia kannattaa aina selvittää etukäteen, jottei mukana päivämatka tyssää rajalle.

Vireä kunta Etelä-Karjalassa

Savitaipaleen muita naapurikuntia ovat Lemi, Luumäki, Kouvola, Mäntyharju, Mikkeli, Puumala sekä Taipalsaari. Savitaipaleen kirkonkylä on alueen kuntakeskus, joka tarjoaa palveluita myös lähipitäjilleen Suomenniemelle ja Lemille sekä osalle Taipalsaaren asukkaista. Alueen asiakasluku hyppää ylös aina kesäaikaan, kun lukuisat mökkiläiset saapuvat nauttimaan alueen kauniista luonnosta.

Savitaipaleesta tekee erityisen juuri sen sijainti upealla luonnonkauniilla paikalla. Maisemaa pidetään yleisesti vaihtelevana ja suorastaan henkeäsalpaavana. Kirkonkylä sijaitsee ison kirkasvetisen Kuolimojärven rannalla. Kuolimojärvi on keskikokoinen järvi ja sitä pidetään yhtenä Suomen puhtaimmista järvistä. Kirkas vesi ja mukava pohja kutsuvat uintiretkelle.

Oman hohtonsa Savitaipaleelle tuo se, että kirkonkylä sijaitsee sisemmän Salpausselän päällä. Harjun pohjoisreuna kohoaa jossakin kohdin jopa 40 metrin korkeuteen. Näistä korkeuksista avautuu sykähdyttävä ja ainutlaatuinen maisema! Maanpinnan korkeuserot Savitaipaleella ovat eteläsuomalaisen mittapuun mukaan harvinaisen suuret.

Savitaipaleella on hyvä olla ja asua

Savitaipale on hyvä paikka asua ja olla, ja siellä viihtyvät niin lapset kuin vanhuksetkin ja kaikki siltä väliltä. Kunnassa on tonttitarjontaa erityyppisiltä kaava-alueilta omaa kotia rakentavalle. Myös kunnan vuokra-asuntoja löytyy. Savitaipaleella on siis useita vireitä kyliä eikä vain kausittaisia asukkaita.

Tällä hetkellä Savitaipaleella asuu reilu 3500 asukasta. Kesäisin asukasmäärä kasvaa huomattavasti kesäasukkaiden johdosta. Kunnan alueella onkin yli 2500 vapaa-ajan asuntoa. Sen syynä tai seurauksena Savitaipaleella on laaja palvelutarjonta niin ruoka- ja majoituspalveluissa kuin myös harrastus- ja muissa vapaa-ajan viettomahdollisuuksissa.

Luonnon läheisyys ja kunnioitus näkyvät savitaipalelaisissa palveluissa. Vierailijoiden on mahdollista valita mökkimajoitusta luonnon helmasta ja järven rannalta monen eri palveluntarjoajan valikoimasta. Mökkiloman sijasta voi valita myös hotellin tai hostellin, joita Savitaipaleen kirkonkylältä sekä sen tunnelmallisilta maaseutukyliltä myös löytyy.

Liikuntaa luonnon helmassa

Kirkonkylän tuntumasta löytyy ulkona liikkumiseen sopivia kenttiä, latuja ja reittejä. Koulukeskuksen lähiliikuntapaikalla voi harrastaa koripalloa, salibandya, beachvolleyta tai parkouria. Liikuntapuistosta taas löytyy tekonurmikenttä, frisbeegolfrata, skeittiparkki, pururata sekä sisäliikuntatiloja. Uimarannassa voi pulahtaa raikkaaseen järveen.

Liikuntapuisto on myös lähtöpiste laajalle ja hyvin hoidetulle ulkoilureitistölle. Retkeily- ja latureittejä Savitaipaleelta löytyy paljon, myös keskustataajaman ulkopuolelta. Jyrkät harjut, kirkkaat vesistöt sekä laajat kankaat, metsälammet ja suot kutsuvat liikkumaan luonnon helmaan. Talvisin ladut kulkevat metsien lisäksi Kuolimojärvellä säiden niin salliessa.

Kunnan palveluita täydentää suuri joukko yksityisiä liikunta- ja vapaa-ajanpalveluita. Savitaipaleella on mahdollista muun muassa kokea vaellusratsastuksen huumaa Pikkusuokin Tallilla, osallistua pilates- tai joogatunnille Villa Lavandassa tai haastaa itseään paintball-pelin parissa Saimaan palju ja aktiviteetti -yrityksen metsäkentällä.

Kulttuuria arvostetaan Savitaipaleella

Pienestä koostaan huolimatta Savitaipaleella on mahdollista saada monipuolisesti hengen ravintoa. Savitaipaleen kirjasto palvelee ydinkeskustassa. Kirjastosta löytyy lainattavien tuotteiden lisäksi karttoja ja oppaita matkailijoiden käyttöön. Kirjaston yhteydessä toimii myös näyttelytila, jossa viihtyy pidempäänkin.

Savitaipaleella panostetaan kulttuuriin, mistä on osoituksena siellä toimiva lasten ja nuorten kuvataidekoulu sekä musiikkikoulu. Kunnan alueella toimii lukuisa joukko järjestöjä, jotka omalta osaltaan tukevat kulttuuritoimintaa Savitaipaleella.

Keskustan alueelta, luonnonkauniilta mäen laelta löytyy Hakamäen museoalue. Siellä voi tutustua perinteiseen eteläkarjalaiseen elämään. Alueelta löytyy useita vanhoja rakennuksia sekä suuri määrä erilaisia esineitä, joita tarvittiin niin työhön kuin muuhunkin elämään. Harvinaisuutensa tähden erityisen kiinnostava rakennus museoalueella on ruotusotamiehen torppa, jossa pääsee näkemään, millaista Ruotsi-Suomen armeijan leivissä olevan sotamiehen elämä oli.

Eri puolilta keskustaa löytyy monta muistomerkkiä. Niitä on pystytetty sotien ja sotaan lähteneiden muistoksi sekä merkkihenkilöille. Savitaipalelaisia kuuluisia henkilöitä ovat muun muassa kansanrunoilija, kielitieteilijä ja arkeologi David Emanuel Daniel Europaeus (1820-1884) sekä keihäänheiton olympiakultamitalisti vuosilta 1920 ja 1924 Jonni Myyrä (1892-1955). Muistopatsaan on saanut myös Simo Heikinpoika Kunttu (n. 1630–1697), Savitaipaleen ensimmäinen talonpoikaissäätyinen valtiopäivämies.

Ruokailupaikkojen laaja valikoima

Kulttuurikierroksen jälkeen maistuu hyvä ruoka. Savitaipaleelta löytyy monta ruokailupaikkaa, joista voi valita parhaiten nälkään sopivan paikan. Keskustan Burger Heaven tarjoilee kaikkina ruoka-aikoina maistuvaa ruokaa. Lounastaa voi toimintakeskus Suvannossa toimivassa kotilounasravintolassa. Vierasvenesataman yhteydessä oleva Partarannan ravintola tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuksien mukaan paikallisia tuoretuotteita sekä savitaipalelaisten Leipäveljien leipää.

Myös kahviloita löytyy moneen lähtöön. Jos kaipaa kahvitaukoa vilkkaassa keskustaympäristössä, kannattaa suunnata torille, josta löytyy parikin kahvilaa. Rauhallisempaa kahvittelua tarjoaa vanhaan navettaan rakennettu Torpparin Tupa Heituinlahden kylällä maaseudun rauhassa.